info@carnivalnews.net

Tarjouksien perässä sähkömarkkinoilla – sähkösäästämisen top10 keinoa

Tämän menneen talven aikana sähkönhinta ja sähkösopimukset ovat nousseet yhdeksi puhutuimmaksi aiheeksi. Sitä myötä myös kotien ja yritysten sähkönkäyttöä on alettu seurata tarkemmin – mutta oletko esimerkiksi tehnyt jo maksuttoman sähkösopimuksen vertailun? Se voi säästää paljonkin menoissasi kuukausittain. Mutta entä omat sisustamisen suunnitelmat, ja niissä sähkönkäytön optimointi? Tai yleensäkin omassa arjessa omien valintojen harkinta?

Tarjousten seuraaminen sähkömarkkinoilla voi auttaa löytämään edullisimmat sähkösopimukset, mutta sähkönkulutuksen vähentäminen on myös erittäin tehokas keino säästää sähkölaskussa. Tässä on kymmenen vinkkiä, jotka auttavat säästämään sähköä kotona:

 1. Käytä energiatehokkaita valaistusratkaisuja, kuten LED-lamppuja. Ne kuluttavat jopa 85% vähemmän energiaa kuin perinteiset hehkulamput.
 2. Sammuta valot ja laitteet huoneesta poistuessasi. Tämä pätee erityisesti tiloihin, joissa ei vietetä paljoa aikaa.
 3. Käytä ajastimia ja liiketunnistimia valaistuksen ohjaukseen. Tämä auttaa varmistamaan, että valot ovat päällä vain silloin, kun niitä todella tarvitaan.
 4. Vaihda vanhat, energiatehottomat kodinkoneet uusiin, energiatehokkaampiin malleihin. Uusien kodinkoneiden energiatehokkuus on merkitty energiamerkinnöillä.
 5. Pese pyykit viileämmässä vedessä, sillä lämpimän veden käyttö kuluttaa enemmän sähköä. Käytä myös täysiä koneellisia, sillä se säästää energiaa.
 6. Älä jätä laitteita turhaan päälle. Esimerkiksi televisio, tietokone ja pelikonsolit kuluttavat sähköä myös valmiustilassa.
 7. Käytä kattotuulettimia tai ilmastointilaitteita viilentämiseen. Ne kuluttavat vähemmän energiaa kuin esimerkiksi ilmastointilaite.
 8. Säädä kodin lämpötilaa termostaatilla ja pidä lämpötila kohtuullisena. Lämpötilan laskeminen asteella tai kahdella voi säästää huomattavasti energiaa.
 9. Korjaa vuotavat hanat ja suihkupäät, sillä ne voivat aiheuttaa turhaa vedenkulutusta ja samalla myös sähkönkulutusta.
 10. Käytä aurinkopaneeleja tai muita uusiutuvan energian lähteitä, jos mahdollista. Ne voivat auttaa vähentämään sähkölaskua ja samalla myös ympäristön kuormitusta.

ja jos 10 vinkkiä ei riittänyt….

 1. Vältä tarpeetonta ilmastointilaitteen käyttöä. Avaa ikkunat ja anna luonnonilman virrata sisään, kun se on mahdollista.
 2. Sammuta kannettavat tietokoneet ja tabletit, kun et käytä niitä. Tämä vähentää niiden valmiustilassa kuluttamaa sähköä.
 3. Vältä kuivaimen käyttöä pyykkien kuivaamiseen. Kuivaa pyykit ulkona tai käytä pyykinkuivauskaappia tai -telineitä sisällä.
 4. Vaihda perinteiset patterit uusiutuvaa energiaa käyttäviin vaihtoehtoihin. Esimerkiksi aurinkopaneelit tai maalämpö voivat olla hyviä vaihtoehtoja.
 5. Tarkista, että kodin eristys on kunnossa. Hyvä eristys vähentää lämmön karkaamista ja siten myös lämmityksen tarvetta.
 6. Käytä mikroaaltouunia tai leivänpaahtimeen sijaan leivänpaahdin. Mikroaaltouuni ja leivänpaahdin kuluttavat vähemmän sähköä kuin uuni.
 7. Käytä automaattisia hana- ja suihkupäitä, jotka rajoittavat vedenkulutusta.
 8. Sijoita kodin laitteet järkevästi. Esimerkiksi jääkaappi kannattaa sijoittaa viileään paikkaan, jotta sen ei tarvitse kuluttaa liikaa energiaa jäähdytykseen.
 9. Käytä uudelleen ladattavia paristoja, jotta et joudu ostamaan uusia paristoja jatkuvasti.
 10. Sijoita valoa heijastavat verhot ikkunoiden eteen, jotta saat enemmän luonnonvaloa huoneisiin. Tämä vähentää tarvetta käyttää sähkövaloja päivällä.

Vastaa